Acquire

subsidie op elektrische bedrijfswagens /

de ideale tijd om de stap naar emissievrij rijden te nemen

De stap om jouw onderneming te elektrificeren is nu kleiner dan ooit. Vanuit de overheid is een subsidie beschikbaar gesteld op elektrische bedrijfswagens met als doen Nederland nóg schoner te maken. Deze subsidie is specifiek voor ondernemers en kan oplopen tot € 5.000! als ondernemer kun je vanaf 15 maart 2021 gebruik maken van Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto's (SEBA) bij aankoop óf lease van een nieuwe elektrische bedrijfswagen.

Veelgestelde vragen

Indien je als ondernemer een volledig elektrische bedrijfswagen aanschaft, die voldoet aan onderstaande eisen:

  • De bedrijfswagen valt onder de N1 of N2 categorie
  • De bedrijfswagen heeft een maximum laadgewicht van 4.250kg
  • De bedrijfswagen heeft een netto catalogusprijs (N1) óf verkoopprijs (N2) boven € 20.000
  • De bedrijfswagen heeft een actieradius van minimaal 100km

Dit is van toepassing op zowel aankoop als financial lease. De bedrijfswagen moet minimaal 3 jaar op naam van de subsidieontvanger blijven staan.

Bij aankoop van een elektrische bedrijfswagen in de N1 categorie ontvang je 10% van de netto catalogusprijs. Bij een elektrische bedrijfswagen in de N2 categorie ontvang je 10% van de verkoopprijs (excl. btw). Dit kan oplopen tot een maximaal subsidiebedrag van € 5.000.

De subsidie geldt op een nieuwe volledig emissieloze bedrijfswagen. Bij Opel kan je subsidie krijgen voor de nieuwe Opel Vivaro-e of Combo-e.

Gezien hybride aandrijflijnen als PHEV (Plug-in hybride) en MHEV (Mild hybrid) zowel elektrisch als op fossiele brandstoffen kunnen rijden, genereren ze altijd nog C)2-uitstoot. En hoewel de gemiddelde CO2-uitstoot een stuk lager ligt dan bij een reguliere bedrijfswagen met brandstofmotor, heeft de overheid het doel om specifiek de uitstoot drastisch te verlagen. Dit wordt deels gerealiseerd met behulp van emissievrije zones. De overheid zal daarom alleen de aankoop van volledig elektrische bedrijfswagens stimuleren.

De subsidieregeling is beschikbaar van 15 maart 2021 t/m 31 december 2025. Klik hier voor meer informatie.

Ja, dat mag. Voor iedere onderneming of groep vna ondernemingen amg je per kalenderjaar voor maximaal 400 elektrische bedrijfswagens subsidie aanvragen en ontvangen.

Nee. De subsidie op emissieloze bedrijfswagens is alleen van toepassing bij zakelijke aankoop óf Financial Lease.

Reden dat deze subsidie wordt gegeven is om invulling te geven aan de doelstellingen van het Klimaatakkoord. In het Klimaatakkoord is afgesproken dat er in 2025 minimaal 30 steden zijn waar een zero-emissiezone voor stadslogistiek is ingevoerd. Dat houdt in dat deze zones alleen nog maar toegankelijk zijn voor voertuigen die geen CO2 uitstoten.

Vanaf 2025 kunnen gemeenten ervoor kiezen een zero-emissiezone toe te wijzen voor stadslogistiek. Dit kan bijvoorbeeld het centrum van een stad zijn waarbij bedrijven binnen die zone alleen nog maar aangeleverd mogen worden door emissievrije vracht- en bestelauto's. In het Klimaatakkoord staat dat er in 2025 30 zero-emissiezones in Nederland zullen zijn. Op het moment van schrijven hebben 14 Nederlandse gemeenten formeel aangegeven in 2025 een zero-emissiezone in te voeren.

De subsidie loopt van 15 maart 2021 t/m 31 december 2025. Binnen deze periode kan een subsidie worden aangevraagd, mits het plafond van het budget niet is bereikt. Het overheidsbudget in 2021 bedraagt € 22 miljoen.
Om subsidie voor een elektrische bedrijfswagen te ontvangen, dient aan een aantal voorwaarden gedaan te worden. Deze voorwaarden zijn te lezen op de website van RVO.
Een aantal belangrijke voorwaarden waaraan je moet voldoen:

 • Op het moment dat je de subsidieaanvraag indient, mag de koop- of financial leaseovereenkomst nog niet definitief zijn
 • De koop- of financial leaseovereenkomst mag niet eerder zijn afgesloten dan 1 januuari 2021
 • De bedrijfswagen mag op de datum van aanvraag nog niet zijn geleverd of op naam gezet zijn
 • De subsidie is geldig bij aanschaf van een nieuwe elektrische bedrijfswagen in de N1 of N2 categorie
 • De subsidie is geldig bij aanschaf van een nieuwe elektrische bedrijfswagen met een maximum laadgewicht van 4.250kg
 • De subsidie is geldig bij aanschaf van een nieuwe elektrische bedrijfswagen met een minimum catalogusprijs (N1) óf verkoopprijs (N2) van € 20.000 (excl. btw)
 • De gekochte elektrische bedrijfwagen waar subsidie voor is aangevraagd, moet minstens 3 jaar op naam blijven staan van de subsidieontvanger.

Ontdek onze elektrische bedrijfswagens

De nieuwe Opel Vivaro-e

Ontdek de Vivaro-e

De nieuwe Opel Combo-e

Ontdek de Combo-e

De nieuwe Opel Movano-e

Coming soon